13 februarie 2009

Istoria numerelor


Numerele pe care le folosim, (1, 2, 3, 4, etc.), sunt cunoscute drept numere arabe, diferite de numerele romane (I, II, III, IV, V, VI, etc).
Interesant este ca arabii au popularizat aceste numere, dar ele au fost initial folosite de comerciantii fenicieni, cu mult inainte, pentru a-si tine socotelile operatiunilor lor comerciale.

Te-ai gandit vreodata de ce aceste simboluri, cifrele feniciene, au fost alese pentru a fi folosite in viata de zi cu zi? Care este logica din spate? De ce 1 este "unu",. .. de ce 2 este "doi"?
Cifrele romane sunt usor si intuitiv de inteles, dar care este logica din spatele cifrelor feniciene?

Totul se poate explica prin numarul de unghiuri!
Daca vei scrie toate cifrele pe o foaie de hartie, (vezi poza atasata), in vechea lor forma, cea initiala, vei intelege imediat!
Unghiurile sunt marcate cu "o"-uri.
1 are un singur unghi.
2 are doua unghiuri.
3 are trei unghiuri.
etc...
iar 0 are zero unghiuri!

6 comentarii:

Anonim spunea...

prost esti mai esti.
verifica wikipedia....

Dan GIRI spunea...

Salut!

Multumesc pt povestea asta. Nu stiu daca-ti dai seama, dar m-ai salvat de la un mare necaz: unul din copiii mei (clasa a II-a), a primit la cercul de informatica sa pregateasca urmatoarea tema: "istoria numerelor".

Multumita tie ne-am lamurit cam care e treaba cu numerele (cifrele) astea, de pe unde vin ele etc ...

Fac o cinste cu prima ocazie (ma gasesti pe meebo.com sau pe YM unde folosesc ID-ul concasor).

:)

Miri spunea...

Imi place teoria asta, desi ma indoiesc sa fie chiar adevarata. In orice caz ajuta la o oarecare "percepere" a numerelor si a istoriei lor :)

Vio Valahul spunea...

Foarte interesanta ipoteza! Totusi eu cred ca inainte de unghiuri au existat numerele. Cred ca s-au folosit 10 (a se vedea baza zecimala) pentru ca existau 10 degete la maini. Maiasii (din cate stiu) folosesc doar 5 - baza 5 - 5 puncte = linie (cinci degete la o mana). In baza 16 de ex, pt cei ce folosesc calculatoarele, simbolurile sunt 0-9+A-F, derivata din matematica booleana. Pentru a avea un sistem de numeratie, ai nevoie de 2 simboluri - in matematica booleana fiind 0 si 1. Ar fi putut fi A si B, adevarat sau fals, contact inchis / deschis.
Astfel: 00 = 0, 01 = 1 10 = 2, 11 = 3 samd. 01+01 = 10 == 0 deplasament 1 = 2zecimal.
Oricum, foarte interesanta observatia - de ce simbolurile 0-9 pt numerele zecimale!!! Ar fi putut fi abcdefghi+j.
Totusi cum explicati 12 nefiind egal cu un unghi plus doua unghiuri?!
Cu respect,
Vio Valahul

Vio Valahul spunea...

P.S. Cum explicati 12 ca fiind un unghi plus zero unghiuri plus doua unghiuri. Poate s-ar explica drept un unghi plus noua unghiuri plus inca doua...

Anonim spunea...

Pentru Vio Valahul
Explicaţia este foarte simplă, fiindcă 12=1+2=3 (un unghi+două unghiuri)